tisdag 11 juni 2019

Slättängens förskolebibliotek

Då vår förskola har språkutveckling som prioriterat mål, så var det en självklarhet för oss att ansöka om att få ett förskolebibliotek! Gissa om vi blev glada när vi fick det positiva beskedet..! Vi hade ett ganska stort rum som användes sparsamt, till rörelse och gemensamma aktiviteter, som vi bestämde oss för att göra om till just ett förskolebibliotek. Vi fick ett mycket generöst "bidrag" av vår förskolechef till att handla inredning och material för, vilket gjorde det hela både enklare och roligare. Han ville satsa på vårt prioriterade mål och vårt förskolebibliotek, vilket vi är så tacksamma och glada för!

Så här såg det ut när vi började fixa...



När inredningen var inhandlad var det dax att beställa in alla böcker!
Varje avdelning fick önska vilka böcker de skulle vilja se i vårt bibliotek, på så vis fick vi alla barn och pedagoger involverade i vårt boksortiment.
När böckerna sedan anlände stod vi stumma! Inte hade vi väl trott att det skulle vara SÅ många nya, fina böcker som kom!
Vi har ett brett utbud av diverse böcker, faktaböcker, böcker som kan beröra ämnen i barnens närhet, böcker på andra språk, bilderböcker, kapitelböcker ja alla möjliga böcker..! 

Barnen (och vi!) var lyriska över alla böcker som kom!

Vi startade med att inviga vårt förskolebibliotek med bubbel, salta pinnar och att klippa det röda bandet, den 1 mars 2019, tillsammans med förskolans alla barn och pedagoger.
Vilken succé!

Invigning med bubbel och salta pinnar!



Förskolebiblioteket fungerar idag som öppning- och stängningsavdelning också. Och under dagarna så går avdelningarna dit med en mindre grupp barn och läser, leker eller spelar pedagogiska spel på vårt fun-table.
Vi har skapat lite "rum-i-rummet" där man kan dra sig undan och få läsa eller lyssna på en bok i fred. Vi använder oss av qr-koder och iPads om barnen vill exempelvis ligga i spegelkuben eller i myspölen och lyssna till det. Vi har en mysig soffa där man kan sitta med en pedagog och läsa. Eller slänger man sig i en av våra fatboys och myser med en bok.

Sakta börjar det likna ett förskolebibliotek!






Vi önskar dock att vi som håller i förskolebiblioteket hade fått möjlighet till lite mer avsatt tid för att till exempel sätta oss in i våra inköpta böcker för att:
  •  lättare kunna rekommendera dessa till barn och pedagoger 
  • för att hålla i ordning bland böckerna  
  • för att uppdatera material i form av till exempel qr-koder osv.
Vi är nöjda med vårt förskolebibliotek. Vi har fått mycket positiv respons från föräldrar och barnen längtar in i biblioteket!
Vi ser fram emot många mysiga och lärorika bokläsningsstunder tillsammans!

2 kommentarer:

  1. Tack för att ni delat med er av er process! Så kul att ni är igång och verkligen använder ert fina bibliotek! Trevlig sommar!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att ni har publicerat så många bilder! Det ser jättefint ut!

    SvaraRadera