måndag 27 augusti 2018

Invigning av Näsbygårdens förskolebibliotek


Näsbygårdens förskolebiblioteks invigning!

Hej igen från oss på Näsbygården. Nu har vi invigt vårt förskolebibliotek. Vi beslöt oss för att dela upp invigningen till två tillfällen. En för barnen och en för vuxna med barn.

Den 9 Maj hade vi först invigning för barnen. Alla barnens favorit karaktär Fru skräck kom till invigningen och var med när banden skulle klippas. Tillsammans hjälptes barnen åt att klippa bandet. När barnen sedan kom in i förskolebiblioteket möttes de av olika sagofigurer Pippi, Emil, Rödluvan, en prinsessa och ett troll. De visade barnen runt i biblioteket. Dagen till ära var biblioteket pyntat med ballonger. Barnen fick under invigningen bläddra i böcker tillsammans. De kikade på den läskiga hörnan och lyssnade med hörlurar i läsplattan på appar/qr-koder. I biblioteket fanns även Serietidningen Bamse och böcker på albanska, arabiska, kurdiska, somaliska och svenska. Barnen introduceras för förskolebibliotekets innehåll och fick även en genomgång av förhållningsättet som vi har där med tanke på vårt mål om att skapa bokvana hos barnen. Barnen hade mycket att titta på. Vi avslutade sedan invigningen med en gemensam grillning ute på gården.

Den 17:e Maj var föräldrar, barn, syskon välkomna att inviga tillsammans. Det blev trevliga möten och det bläddrades i många böcker. Vi berättade om vårt projekt och att kommunen fått pengar som ska användas för att främja barnens språkutveckling. Under invigningen blev en mamma intresserad av boken Söta Salma och passade på att köpa boken från en online bokhandel. En annan familj slog sig ner så gott de kunde i soffan och Mamman i familjen läste boken om Mamma Mu på arabiska efter barnen önskat detta.

Vi fick en mycket trevlig respons från föräldrarna. Vi fick höra:
-Vad trevligt och roligt ni gjort det.
-Kul att det finns böcker på vårt språk.
-Vad roligt att man satsar på barnens läsning som är så viktig.
-Wow, den (boken) är på arabiska!

En fråga som återkom under invigningen var om man fick låna hem böcker att läsa för sina barn. Just nu finns inte möjlighet till hemlån men det får bli en fråga under hösten att ta ställning till. Nu har vi handlat upp vår budget och böckerna har kategoriserats efter teman/färg (känslor–röd). Nu arbetar vi vidare med målen och lånar böcker till våra avdelningar/läshörnor. Med lite nya tankar i bagaget ser vi framemot det fortsatta projektet och med målen under höstterminen.

Det var allt från oss för denna gång, hälsningar Näsbygården

























2 kommentarer:

  1. Vilka trevliga invigningar! En annan förskola har redan hämtat inspiration från er invigning :)

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk invigning! Inspirerande bilder och beskrivning. Och så roligt med positiv respons från föräldrarna!

    SvaraRadera